Om sporten

Alle har et forhold til bueskyting, om det er gjennom filmene fra Ringenes Herre til Disney filmen Brave. Noen kan sikkert mimre tilbake til en barndom med "cowboy & indianer". I Norges Bueskytterforbund driver vi den samme aktiviteten, men som en idrettsgren, bueskyting står på listen til de Olympiske Sommerlekene. 

Helårsidrett
Bueskyting er en helårsidrett med klubber og konkurranseaktiviteter over hele landet både innendørs, utendørs, ja til og med i skogen.

Passer for alle
Bueskyting passer for alle, uansett alder og er en utmerket familieidrett som skaper et positivt miljø på tvers av generasjoner. Her kan du være akkurat den du ønsker å være, du er velkommen som deg selv.

Presisjonsidrett
Som presisjonsidrett passer det for alle – uansett størrelse, fasong og fysisk kapasitet. Det finnes buer som passer for deg enten du føler deg som norges sterkeste eller ikke. De beste norske utøverne kan skyte et eple ned fra et (flaske)hode fra 50m unna, og som hobbyskytter kan du treffe ganske ofte, etter en del trening. Vi oppfordrer til store mål og ambisjoner, men det kreves god teknikk og mye vilje til for å nå langt. I tillegg til dette oppfordrer vi å starte i det små, med utstyr som passer ditt nivå.

Alle aldre
Medlemsmassen fordeler seg på kvinner og menn i alle aldre. Den laveste konkurransealder er 8 år, mens den høyeste registrerte alderen på en konkurransedeltager er 86 år. Tradisjonelt er det særlig gutter som fenges av bueskyting, men vi ser ofte at jentene skyter minst like godt som guttene, om ikke bedre.

Rimelig idrett
I oppstartfasen vil det være mulighet for å låne utstyr, fram til du ikke vil legge den fra deg lenger. For etter innkjøp av eget utstyr er bueskyting en rimelig idrett. Når du har investert i bue, piler og tilbehør, har du utstyret for en årrekke. Det finnes bueskyttere som har hatt samme utstyr i 20 år.
Medlems- og aktivitetskontigenter vil variere fra klubb til klubb, men denne er fortsatt gjennomsnittlig lav.

Perfekt som paraidrett
Bueskyting er en teknisk idrett, hvor teknikk er viktigere enn rå kraft. Teknikken kan tilpasses alle, uansett hvilke utfordringer du har. For eksempel stiller rullestolbrukere likt som andre på nasjonalt nivå. Med andre ord kan du bli en dyktig bueskytter uansett utgangspunkt.

Landslagsskytter Anette Londal fra Oslo Bueskyttere skyter i klassen «Visual impaired»

Grener


Utendørs baneskyting
Foregår på en åpen slette eller en bane f. eks en fotballbane. Man skyter på 10-ringede flerfargede skiver i ulike størrelser avhengig av skyteavstand. Den korteste konkurranseavstanden er på 15 meter mens den lengste konkurranseavstanden er 90 meter. Så her bys det på utfordringer til de fleste!

Innendørs baneskyting
Er en typisk vinteridrett og foregår oftest i vanlige idrettshaller. Skyteavstanden er vanligvis 18 meter og 12 meter for de aller yngste. I Norge er denne grenen den mest populære i den forstand at det er flest skyttere som deltar i innendørs konkurranser.

Skogsskyting
Er den form for bueskyting som ligger nærmest opp til den tradisjonelle jaktskytingen man forbinder bueskyting med. I 3D-skyting skyter man på tredimensjonale dyrefigurer i ulike størrelser og ulike avstander. Avstandene kan være både oppgitt og uoppgitt, og dermed blir en del av ferdigheten å kunne bedømme avstanden riktig. 3D-målene er plassert vilkårlig ute i naturen, men løypa er merket, slik at alle går den samme runden. Feltskyting foregår på samme måte som jaktskyting, men det skytes på runde, femdelte gule og svarte skiver.